Tim Kuk poziva na strožije regulisanje ličnih podataka

Apple se već neko vreme pozicionira kao zagovornik poštovanja privatnosti, ali svoj stav još više pojačava nakon nedavnog skandala sa deljenjem Facebook podataka. U diskusiji na Kineskom forumu za razvoj (China Development Forum), Tim Kuk (Tim Cook) je istakao da je stroža, „dobro oblikovana“ regulacija ličnih podataka verovatno neophodna u jeku krize koja pogađa Facebook. Mogućnost da naučite „svaki intimni detalj vašeg života“ kroz internet istoriju i kontakte ne bi trebalo da postoji, rekao je Kuk.

Key Speakers At The Apple Worldwide Developers Conference (WWDC)

On ističe da je Apple već dugo vremena zabrinut zbog ove vrste kršenja privatnosti. Prema njegovom mišljenju, ljudi se odriču informacija a da pri tom i ne razumeju šta rade.

Facebook definitivno nije oslobođen toga da bude kritikovan, posebno zbog toga što je potrebna dozvola za sakupljanje i deljenje korisničkih informacija, a ovo je regulisano FTC-ovim dekretom o odobrenju iz 2011. To nije isto što i sveobuhvatna regulativa, ali se sada Facebook  suočava sa FTC istragom zbog incidenta koji je prouzrokovala Cambridge Analytica i navodnog kršenja te uredbe. Zvaničnici bi mogli odlučiti da ovakve uredbe nisu dovoljne da se ograniči povreda privatnosti.

Reči i pravac u kom Tim Kuk razmišlja imaju veliku težinu i sasvim je moguće da reakcija CEO-a kompanije Apple diktira strategiju privatnosti kompanije na duži rok, a ovo će sigurno uticati i na planove kompanije na polju lobiranja.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.