Ekskluzivno-Maxsanmedia u poseti jednom od najvećih Srpskih specijalaca…

Završio je obuku prestižne izraelske Akademije za zaštitu VIP ličnosti i protivterorizam (Internacional Security Academy – ISA ). Prošao je obuku za specijalce u Srbiji i još jednoj zemlji, u Izraelu ga veoma cene, a poštuju ga i Arapi jer je završio elitnu specijalističku obuku koju prolaze samo najelitnije jedinice na svetu. Tako bi se ukratko mogla opisati burna biografija Dušana Djurića (44), rođenog Beogradjanina, Srbina, koji je svoj život posvetio veoma opasnoj profesiji – zaštiti života drugih ljudi.

 

dušan dux _n
Dušan u akciji podučavanja Krav Mage…

Uporedo sa radom na obezbeđenju raznih objekata a potom i kao telohranitelj viđenijih ličnosti u Srbiji, Dušan je marljivo učio. Završio je dva državna fakulteta, oženio se, dobio decu, ali je oduvek želeo i više i bolje. Sebe nije zamišljao kao običnog porodičnog čoveka, političara koji glatko izbrijan i doteran svako jutro odlazi na posao. Njemu je trebalo nešto atraktivnije, opasnije, žešće i ono najvažnije od svega da nauči od najboljih i to znanje donese u svoju zemlju i region. Da podigne svest kod gradjana, dece, vojske, policije, političara i da ih nauči kako su mu to Izraelske službe rekle kao Mojsije sa deset zapovesti o bezbednosti . Inače, pored nadimka koje je dobio negde početkom ’90-tih – DUX, dobio je i od Izraelskih službi Gadi.

Život telohranitelja i operativca u prevenciji i borbi protiv terorizma,  je zavoleo još dok se školovao u Beogradu, a uz puno mukotrpnog rada, odricanja, znoja i krvi, i niz obuka u kampovima tajnih službi za specijalce u dve prijateljske zemlje, popeo se na sam vrh ove profesije.

 

Postao je prvi elitni operativac i prvi stranac jedne od najboljih u svetu Agencija za zaštitu VIP ličnosti i protivterorizam, izraelske ISA. Pored tih zvanja uspešno je završio još deset specijalizacija zbog koga ga neki nazivaju „univerzalni vojnik“ po filmu.

Danas živi u Srbiji ali je vidjen na svim meridijanima, bazi nadomak Tel Aviva, gde je sedište ISA Akademije, a instruktori su uglavnom sve sami bivši članovi Mosada, Shabaka i Sih Bet, I.D.F izraelske bezbednosne agencije.

Zbog stručnosti, sposobnosti i političke neopredeljenosti, Dušan(Duško) uživa veliko poverenje i poštovanje kod Izraelaca.

– Pošto nisam Izraelac, a pri tom imam znanje i titulu koju imam, politički je bilo najkorektnije da se ja prihvatim tog posla, otvaranja Akademije za Balkanske zemlje. Budući da su sve zemlje Balkana osiromašene, bile u gradjanskim ratovima, ukinute obavezne vojne obaveze, mladi po kafićima, neobavešteni o spoljašnjem svetu, terorizmu, bez prakse i još mnogo faktora, toliko je bio veći izazov da ih u takvim uslovima osposobim za efikasnu zaštitu, prevenciju, edukaciju jednostavno. Znači, moralo se pristupiti edukaciji i fizičkoj obuci. Potreban je bio plan, kako za najmladje, adolescente i one nešto starije. Potrebna je kompletno podizanje svesti kod gradjanstva jer se ima u vidu da su sve zemlje Balkana zbog siromaštva bukvalno zatvorene i boje se svega što je novitet. U početku je bilo nepoverenja, ali je vremenom sve leglo na svoje mesto kada su shvatili da sam surovi profesionalac, bez ideoloških i političkih predrasuda. Na kraju ostaje da dobijemo papire za rad prve specijalističke Akademije, to je već posao nekih drugih što se tiče papirologije. Dušan je uvek optimista, pa i ovog puta, jer zna da misija mora biti uradjena, veliki talas migranata i drugih preti regionu gde je rodjen.

https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2F479892815708808%2Fvideos%2F503703443327745%2F&show_text=1&width=560

Ovaj Srbin, koji je bio i na drugoj strani mača – kod Palestinaca, napominje da su i Arapi, kao i Izraelci, odlični borci, zahvalni za rad i obuku, jer baš kao i Balkanci, u sebi nose taj impuls i instinkt za samoodržanje.

Kada ovo kaže čovek koji je u dosadašnjoj karijeri sa ISA timovima obuke spovodio za FBI agente, američke SWAT timove, Secret Service, koji čuva i američkog predsednika, pripadnike Specnaza i druge veoma važne jedinice, treba mu verovati.

Osim što radi kao koordinator u izraelskoj ISA Akademiji, Dušana angažuju i kada dolaze visoke ličnosti. Često ga možete videti na raznim meridijanima i tačkama na svetu, uvek gde je potrebno pomoći dobrim momcima u borbi protiv loših. Život he podredio da pomaže ugroženima i da sprečava da do toga dodje. Pored svega osnovao je i vodi i humanitarnu organizaciju koja je pomogla preko sto pedeset ugroženih porodica, manastira, Crkvi i td. Aktivan je i u nekim naučnim i veoma bitnim za čovečanstvo radovima. Jednostavan i svestran čovek sa dosta radnog staža iza sebe. Uvek spreman da nauči, pomogne i zaštiti one ispravne.

Često je stavljao glavu u torbu, a na to Dušan kaže: „Sve je to deo našeg posla, koliko god on bio opasan“, i dodaje da je „samo psihofizički spremna i stabilna osoba spremna da ga radi“.

Dušanu u poslu pomaže i znanje izraelske borilačke veštine krav mage, koju su razvili i usavršili stručnjaci Mosada.

– Ta veština se brzo uči, lako primenjuje, agresivna je, borbena i smrtonosna, objašnjava Dušan, koji pored ove borilačke veštine zna i rusku Sistemu i kik boks, boks.

On nam je otkrio i nekoliko stvari kojih se obavezno pridržava dok obezbeđuje VIP ličnosti ili je na specijalnim zadatcima. Tada ne jede hranu, ako je sam nije pripremio, niti pije bilo kavu tečnost.

– Ako neko želi da me onesposobi, najlakše je da to učini baš preko hrane ili pića. Zato se i pridržavamo pravila da ništa ne uzimamo sa strane, kaže Dušan.

duc5a1an-_n.jpg

Kao vlasnik Akademije za protiv terorizam i VIP zaštitu kojoj bi centrala bila u Srbiji, sve bi bilo lakše ne samo za region, već i celu Evropu i šire, jer je bliže i lakše. Na njoj bi bili obučavane internacionalne ekipe, a mnogi učenici radili bi širom sveta. Dušan održava i specijalizovane seminare u Srbiji, u Kuli.

– Ne može svako biti dobar telohranitelj, specijalista u prevenciji i borbi protiv terorizma. Polaznici moraju savladati mnoge veštine i očeličiti se za teške zadatke. Naša obuka obuhvata treninge na poligonima, upadne tehnike, odbijanje napada, eliminisanje atentatora, rešavanje talačkih situacija i još mnogo toga. Kadet mora biti fizički spreman, psihički stabilan, da poznaje borilačke veštine, tehnike oružane borbe, sve defanzivne i ofanzivne taktike, vožnju automobila i obavezno prvu pomoć. Više od 99 posto obuke je praksa, a sve što se uči, uči se kroz praksu. To je osnovno što treba telohranitelju. Važno je delovati, a ne teoretizirati, objašnjava Dušan i dodaje da postoje materijali koje kadeti dobijaju unapred da nauče i time se skraćuje vreme objašnjavanja u praksi.

Obuku na Akademiji prošli su timovi Sword Security, koji obezbeđuju naftne platforme u Nigeriji, pripadnici SAS, telohranitelji iz brojnih zemalja Evrope i Afrike, kao i pripadnici specijalnih službi vojske i policije iz regiona. Akademija je zadužena za obuku kadra Ujedinjenih nacija, Evropske unije, OEBS, a on je obučavao i „gorile“ poznatih srpskih biznismena i ljudi sa estrade, ali radi njihove bezbednosti nije hteo da otkrije njihov indentitet.

Dok razgovaramo telefon mu zvoni non stop, zovu iz Amerike, Rusije, Afrike, Australije, Južne Amerike, što kadeti što državni specijalni timovi da pitaju da li može da ih obučava.

Ono što on ističe je da hoće da uključi u te obuke i instruktore iz svoje zemlje i regiona, naravno da prvo prodju deo obuke kod njega, da proveri znanje. Ne sumnja on u druge instruktore, samo ne može svako i da prenese znanje. Ipak je to na kraju obuka Izraelske Akademije gde je obučavan od Mossada, Shin Bet, IDF-a.

Dux

 Više o obuci i ISA akademiji možete pogledati na sledećoj Facebook strani!

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.