Robot revolucija: Zameniće 5 miliona radnih mesta u narednih 5 godina

Amerika je izgubila 2.4 miliona radnih mesta od 2001. godine do 2013. godine, prema procenama Instituta za ekonomsku politiku. Novi izveštaji Svetskog ekonomskog foruma iz Davosa, predviđaju da će roboti da zamene 5.1 milion radnih mesta širom sveta u narednih pet godina.

Ispostavilo se da su roboti mnogo efikasniji od ljudi. Svetski ekonomski forum ovo naziva tzv. fenomen robota, gde oni preuzimaju primat nad ljudima. Po izveštajima 366 kompanija koje zapošljavaju oko 13 miliona radnika širom sveta, tzv. „četvrta industrijska revolucija“ se sastoji iz mnogo delova.

maxresdefault robots

Ona će da uključuje nove robote koji će imati pojačana čula, biće veoma inteligentni i spretniji od običnih ljudi. Smatra se da će ovi faktori da smanje potražnju za ljudskim resursima već u narednih nekoliko godina.

Rat robota i srednje klase

Prema Svetskom ekonomskom forumu, novi trendovi u mobilnoj telefoniji, internetu, računanju, programiranju se kombinuju i stvaraju „savršenu tehnološku oluju“. Ovi trendovi prete radnim mestima u teškoj industriji gde dolazi do sve veće automatizacije.

Nakon prvog eksperimenta gde su tzv. Kiva roboti pomerali kutije i bili jako uspešni u tome „Amazon“ je kupio kompaniju koja ih proizvodi i rasporedio 1000 Kiva u okviru svoje kompanije. Taj broj je potom skočio na 10.000 robota, zatim na 15 hiljada i na kraju „Amazon“ poseduje oko 30 hiljada robota koji rade za njih.

Velikom brzinom su roboti „preuzeli“ radna mesta u „Amazon“ kompaniji, ali isto tako i komjuterska automatizacija predstavlja još veću pretnju.

Svetski ekonomski forum predviđa da će se izgubiti oko 5 odsto radnih mesta u administraciji i kancelarijskim poslovima u narednih pet godina.

Najviše zabrinjava i deo izveštaja Svetskog ekonomskog foruma koji predviđa da će zaposlenost da opadne za 0,5 posto gde će biti izgubljeno oko 7,1 miliona radnih mesta. I sve to zbog razvitka i napretka tehnologije. A samo 2 miliona novih poslova će biti stvoreno kroz ovaj tehnološki napredak.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.