15 NAJOPASNIJIH država u svetu…

U desetom izdanju Globalnog indeksa mira ustanovljeno je koje su to najmiroljubivije zemlje na svetu, ali i koje su opasne po život.

U izveštaju koji je 8. juna objavio Institu za ekonomiju i mir, navodi se da su pri ocenjivanju korišćena 23 indikatora mira koja su svrstana u tri kategorije: nivo bezbednosti i sigurnosti u društvu, sukobi unutar države, kao i uplitanje u sukobe van granica, kao i militarizacije.

Ho! Ho! Ho! Book on Christmas Eve to Save! Get up to $27 off with Promo Code XMAS27 Book Now!

Bez ikakvih iznenađenja, Sirija je proglašena za najopasniju zemlju. U ovoj zemlji na Bliskom istoku građanski rat traje već petu godinu, a tokom tih sukoba oko 250.000 ljudi je poginulo, a oko 9 miliona njih je potražilo dom na nekom drugom mestu.

sirij
Sirija

Južni Sudan se nalazi na drugom mestu, a iza njega sledi Irak. U 15 najopasnijih zemalja uglavnom se ubrajaju države Bliskog istoka i severne Afrike, ali je Ukrajina uspela da dođe do 8. mesta, a Rusija se našla na 13 mestu.

Paradoksalno, istraživanje je pokazalo da je svet postao manje mirno mesto u odnosu na prošlu godinu, ali da se povećao broj zemalja koje su bezbedne.

Svoj status popravili su Panama, Tajland, Šri lanka, Južnoafrička republika, Mauritanija. U međuvremenu, manje mirna mesta za život postalo je 79 država i to Jemen, Ukrajina, Turska, Libija i Bahrein i to najviše zbog porasta terorizma i političke nestabilnsoti.

kongo
Kongo

Ovo je lista od 15 najopasnijih zemalja u svetu:Sirija, Severni Sudan, Irak, Avganistan, Somalija, Jemen, Centralnoafrička Republika, Ukrajina, Sudan, Libija, Pakistan, Kongo, Rusija, Severna Koreja, Nigerija.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.