Parmigiana od patlidžana

Sastojci za jelo:

– 4 srednja patlidžana (oko 1.5kg)
– krupna so za posipanje patlidžana
– par kašika maslinovog ulja
– sos od paradajza
– oko 400g sira* (kačkavalj, oceđena mocarela)
– 120-150g parmezana ili grane padano

Za sos od paradajza:
– 3 kašike maslinovog ulja
– 1 veći čen belog luka
– 1 mali crni luk
– 1.2l tečnog paradajza*
– 2 kašike koncentrata paradajza + 2.5dl vode
– so
– listovi bosiljka (količina po želji)

parmigana od patlidžana

Postupak

Priprema patlidžana

  1. Operite patlidžan i narežite ga na listove oko 1/2cm debljine. Ako ćete možda praviti „klasičnu“ parmiđanu i pržiti ili pohovati patlidžan, možete ga iseći malo deblje. Grilovani listovi mogu ostati malo tvrđi, tako da je bolje da budu tanki. Ukoliko imate neku mašinu za sečenje (one velike rende ili slično), onda možete iseći povrćke uzdužno, ali ručno ih je lakše narezati po širini i malo ukoso, da bi krugovi bili veći. Poslažite ih u veliku cedaljku i kako budete slagali, svaki red pospite krupnom solju. Pritisnite tanjirom i stavite neku težinu da bi se patlidžani malo ocedili, i ispustili gorkastu i tamnu tečnost. Ostavite ih oko sat vremena, a za to vrijeme pripremite sos i ostale sastojke.
  2. Listove patlidžana operite pod mlazom hladne vode (što kraće), a zatim ih ređajte na veliku tacnu, tako što između svakog reda i ispod, stavljate salvete ili papirne ubruse da upiju višak vode.
  3. Na zagrrjanom gril-tiganju (onom rebrastom) grilujte listove patlidžana, i kad budu gotovi, stavljajte ih u činiju, malo posolite između prstiju i ovlaš četkicom premažite maslinovim uljem. Stavite poklopac na činiju, kako bi patlidžan dodatno omekšao. Neka vatra bude srednje jaka, a patlidžane grilujte dok sa obe strane ne dobiju fine tamne prugice i omekšaju.

Sos od paradajza

  1. U tiganj stavite maslinovo ulje i sitno naseckan beli luk. Uključite ringlu na tiho i kad luk malo počne da miriše (i dalje je beo!), dodajte sitno naseckan crni luk. Malčice posolite, i ostavite na tihoj vatri oko 7-8 minuta da se fino zastakli.
  2. Dodajte tečni paradajz, a zatim i koncentrat paradajza (to je onaj u tubama ili malim teglicama, gust i tamno crven) rastvoren u vodi. Posolite, i kuvajte oko 35-40 minuta na tihoj vatri, uz povremeno mešanje dok se ne zgusne – ne sme biti veoma tečan, ali kad počne onako „teško“ da ključa, da mnogo prska i da mehurići budu veliki i teški, trebalo bi da je to dovoljno.
  3. Dodajte listove bosiljka , probajte i dodajte so i biber po potrebi.

plavi-patlidzan

Oblikovanje, pečenje i služenje

  1. Zagrejte rernu na 200°C.
  2. Narendajte parmezan na sitno, kačkavalj ili tvrdu mocarelu narežite na tanke listove (lakše ih je seći hladne, iz frižidera).
  3. Četvrtastu duboku vatrostalnu činiju ili pleh ( veličine 20x30cm) najpre ovlaš premažite maslinovim uljem. Na dno stavite kašiku-dve sosa od paradajza, a zatim poređajte patlidžan u jednom redu. Premažite sosem, poslažite nekoliko listova sira i malo pospite rendanim parmezanom. Nastavite tako da ređate dok ne potrošite sve sastojke, tako da završite redom patlidžana koji ćete preliti preostalim paradajzom i parmezanom.
  4. Pecite oko 40-50 minuta na 200°C ili uz uključen ventilator na 180°C nešto kraće. Gotovo jelo ostavite malo u poluotvorenoj toploj rerni.
  5. Služite mlako ili na sobnoj temperaturi kao predjelo ili  kao glavno jelo uz svežu salatu i prepečene parčiće hleba.
  6. Sasvim fino će se održati nekoliko dana u frižideru prekrivena providnom folijom ili u plastičnim činijama. Izvadite je oko sat vremena prie jela ili je na kratko podgrejte u rerni.
Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s